Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

ΓΛΚ vs εκπαιδευτικών προς συνταξιοδότηση

Ως φαίνεται η εξαγγελθείσα και ψηφισθείσα τροπολογία για τη συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών την τρέχουσα σχολική χρονιά, περνάει από σαράντα κύματα. 
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναψηλαφώντας την εν λόγω τροπολογία διαπιστώνει ότι είναι αντισυνταγματική και ότι δεν νοείται υπάλληλος που έχει συνταξιοδοτηθεί, να συνεχίζει εργαζόμενος και ο χρόνος αυτός να θεωρείται συντάξιμος. 
 Στην ιστοσελίδα του ΓΛΚ δίνονται απαντήσεις με τη μέθοδο των ερωταποκρίσεων σχετικά με την περίπτωση που υπάλληλος, στην προκειμένη περίπτωση εκπαιδευτικός, έχει απολυθεί αυτοδίκαια αλλά συνεχίζει εργαζόμενος μετά την αυτοδίκαιη απόλυσή του. 
Διαβάζουμε σχετικά:
Πότε τερματίζεται η συντάξιμη υπηρεσία του/της τακτικού/κής (μονίμου) υπαλλήλου στις περιπτώσεις αυτοδίκαιης λύσης της υπαλληλικής του σχέσης (δύο αιτήσεις παραίτησης, παρέλευση απράκτου διμήνου ή μήνα κατά περίπτωση, απόλυση λόγω 35ετίας ή λόγω ορίου ηλικίας ); 

Στις περιπτώσεις αυτές η συντάξιμη υπηρεσία τερματίζεται κατά την ημερομηνία της αυτοδίκαιης λύσης της υπαλληλικής σχέσης. 

Τι συμβαίνει αν ο/η υπάλληλος παραμείνει στην υπηρεσία μετά την ημερομηνία αυτή; 

Ο χρόνος που τυχόν θα παραμείνει ο/η υπάλληλος στην υπηρεσία μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα έπρεπε να έχει λυθεί αυτοδίκαια η υπαλληλική του/της σχέση, δεν λογίζεται συντάξιμος ανεξάρτητα από την παροχή υπηρεσίας και την καταβολή μισθού, αφού δεν υπάρχει νόμιμος υπαλληλικός δεσμός. 

Κατόπιν αυτού η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τους συναδέλφους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα  μέχρι 31/8/2016. 

Επιπλέον για τους υπόλοιπους που συνταξιοδοτούνται έχοντας θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα,  να μην χαθεί ο χρόνος αυτός, δεδομένου ότι με τον διπλό υπολογισμό των συντάξεων (παλιό και νέο τρόπο υπολογισμού) που θα γίνει ταυτόχρονα, να μην χάσουν ποσοστά αναπλήρωσης που στην κατηγορία αυτή των 35 και πλέον χρόνων ασφάλισης είναι υψηλά. 

Αναφορά στο θέμα των συνταξιοδοτήσεων των εκπαιδευτικών και στην παραπληροφόρηση που επιχειρείται κάνει λόγο και ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ Δημήτρης Μπράτης επισημαίνοντας τα εξής: 
 Επειδή τα μέσα ενημέρωσης ,ως συνήθως, διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα σας ενημερώνω για το τι συμβαίνει με το συνταξιοδοτικό των εκπαιδευτικών.
1.        Όσοι συνάδελφοι έκαναν αίτηση μέχρι 4-5-16 συνταξιοδοτούνται με τις παλιές διατάξεις, εφόσον θεμελίωναν δικαίωμα ως τότε.

2.Ο χρόνος από 4-5-16 μέχρι 31-8-16 δεν υπολογίζεται για τη θεμελίωση δικαιώματος ,κατά το ΓΛΚ, επειδή η σχετική διάταξη που ψηφίστηκε στον ν. 4687 /16 δεν είχε περάσει από το ελεγκτικό συνέδριο.      
Αλήθεια τώρα το  ανακάλυψαν; Όταν πήγε στη βουλή και ψηφίστηκε δεν το γνώριζαν;
3.Οι εκπαιδευτικοί που συνταξιοδοτήθηκαν φέτος στην ΠΕ είναι 419 και στη ΔΕ περίπου 900. Σύνολο 1350 περίπου. Εξ αυτών ελάχιστοι, ίσως και λιγότεροι από 50 δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα στις 4-5-16. Άρα τα περί 10.000 εκπαιδευτικών που γράφεται και λέγεται είναι πέρα για πέρα αυθαίρετο νούμερο.
4.Σε κάθε περίπτωση, ο αρμόδιος υπουργός εργασίας οφείλει να λύσει το θέμα άμεσα με βάση τη ρύθμιση που ψήφισε και να μην αναστατώνει εκ των υστέρων τη ζωή των συναδέλφων.






2 σχόλια:

  1. Θερμά συγχαρητήρια για την ενημέρωση. Τα υπόλοιπα μεγαλόσχημα sites για την εκπαίδευση απλώς δημοσίευσαν το γεμάτο ανακρίβειες και εμπαθές άρθρο του "Ε.Τ" για... 10.000 και... ευνοημένους εκπαιδευτικούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θερμά συγχαρητήρια για την ενημέρωση. Τα υπόλοιπα μεγαλόσχημα sites για την εκπαίδευση απλώς δημοσίευσαν το γεμάτο ανακρίβειες και εμπαθές άρθρο του "Ε.Τ" για... 10.000 και... ευνοημένους εκπαιδευτικούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή