Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Χάνουν το τρένο υπολογισμού της σύνταξης με το ν.3865/2010 οι εκπαιδευτικοί


Επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα το κουαρτέτο, μετά το πράσινο φως που άναψε στο χθεσινό eurogroup.
Η κυβέρνηση καίγεται για γρήγορη αξιολόγηση του προγράμματος και στην περίπτωση που αυτή αποβεί θετική, θα ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους. Έτσι τα νομοσχέδια που οσονούπω θα αρχίσουν να κατατίθενται στη Βουλή είτε προ ημερησίας διατάξεως είτε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα υπερψηφίζονται και θα αποτελούν νόμους του Κράτους. Ανάμεσα σε αυτά δεσπόζει το ασφαλιστικό. Η εφαρμογή του πιθανολογείται για το τέλος Μαρτίου και εν πάση περιπτώσει πριν την ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων παραίτησης των εκπαιδευτικών(21 Απριλίου).
Έτσι οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέθεσαν αιτήσεις παραίτησης πριν την ημερομηνία εφαρμογής του νόμου θα συνταξιοδοτηθούν με βάση τον ευνοϊκό νόμο 3865/2010 που αποδίδει υψηλότερες συντάξεις.
Στον αντίποδα πολλοί  εκπαιδευτικοί έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και αναγκαστικά παραμένουν στις σχολικές αίθουσες.

Οι εν λόγω ασφαλισμένοι:

  • Δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης,  αν και έχουν τα έτη ασφάλισης και την απαιτούμενη ηλικία.
  • Εξυπηρετούν τις ανάγκες τις εκπαίδευσης σε δύσκολες εργασιακά συνθήκες.
  • Συμβάλλουν στα οικονομικά του δημοσίου,  αφού δεν λαμβάνουν σύνταξη.
  • Καταβάλλουν εισφορές στα ταμεία διατηρώντας το υπάρχον επίπεδο στις απολαβές των νυν συνταξιούχων.
Αντ’ αυτού έχουν παγιδευτεί και η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με τον νέο τρόπο με τα πολύ χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης και θα είναι μειωμένη έως  30%. 
Το ποσοστό αναπλήρωσης ως τώρα κυμαινόταν  ως και 63% ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Με το νέο ασφαλιστικό όμως το ποσοστό πέφτει και διαμορφώνεται ως και 48,7%. Ωστόσο, αυτά τα ποσοστά αναπλήρωσης με βάση την εφημερίδα "Τα Νέα" δεν ικανοποιούν τους δανειστές που απαιτούν να μπει το μαχαίρι πιο βαθιά και απαιτούν ακόμη πιο δραστική μείωση και άρα ακόμη μικρότερες συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου