Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

ΧΡΗΣΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Πλησιάζει ο καιρός που οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και επιθυμούν να παραιτηθούν από την υπηρεσία θα πρέπει  να προετοιμάζουν τα χαρτιά τους. 
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι εκπαιδευτικοί  υποβάλλουν αιτήσεις παραίτησης τις εργάσιμες ημέρες από 21 μέχρι  30  Απριλίου και η υπαλληλική σχέση λύεται αυτοδικαίως με το τέλος του διδακτικού έτους, εφόσον δεν ανακαλέσει με δήλωση του, εντός μήνα που δικαιούται, την αίτηση παραίτησης που έχει υποβάλλει.
Για την τρέχουσα χρονιά (2016) οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές από την Πέμπτη 21 Απριλίου έως και την Τρίτη 3 Μαΐου, δεδομένου ότι η 30ή Απριλίου είναι Μέγα Σάββατο και ακολουθεί το διήμερο (1 και 2 Μαΐου) της Κυριακής και της Δευτέρας του Πάσχα.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ  ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει για την έκδοση των απαιτούμενων δικαιολογητικών συνταξιοδότησης να προσκομίσουν στην υπηρεσία:
1.   Πρόσφατο Πιστοποιητικό   Οικογενειακής Κατάστασης
2.  Πιστοποιητικό τύπου Α΄ (μόνο για τους άντρες). 
3.  Φωτοτυπία Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας διπλής όψης.
4.   ΑΜΚΑ
5.  Σε περίπτωση λύσης γάμου με διαζύγιο  προσκομίζεται το διαζευκτήριο και η δικαστική απόφαση επιμέλειας παιδιών αν υπάρχουν ανήλικα τέκνα ή ενήλικα που σπουδάζουν.
6.    Φωτοτυπία 1ης σελίδας βιβλιαρίου τραπεζικού λογαριασμού  στον οποίο να   αναγράφεται ο Ι.Β.Α.Ν (με πρώτο όνομα του συνταξιούχου) εάν επιθυμούν να είναι διαφορετικός από το μισθοδοτικό τους λογαριασμό.
7.    Εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος ή άλλου αποδεικτικού μέσου, από το οποίο να προκύπτει ο Α.Φ.Μ.
8.    Πιστοποιητικό φοίτησης από ΑΕΙ ή ΤΕΙ  για τέκνα που σπουδάζουν μέχρι και το 24ο έτος ηλικίας ή βεβαιώσεις φοίτησης στη Β/θμια Εκπ/ση στην περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή μέχρι και το 18ο έτος. Για τα παιδιά που σπουδάζουν στο εξωτερικό η εν λόγω βεβαίωση πρέπει να είναι μεταφρασμένη και επικυρωμένη από την αρμόδια προξενική αρχή ή το Υπ. Εξωτερικών.
9.    Για τους άνδρες που έχουν κάνει εξαγορά της στρατιωτικής θητείας : α) η απόφαση εξαγοράς του Γ.Λ.Κ και β) το πρωτότυπο παράβολο κατάθεσης του ποσού  αν εξοφλήθηκε εφάπαξ ή βεβαίωση εξόφλησης από τον εκκαθαριστή αποδοχών  αν εξοφλήθηκε τμηματικά ή εφόσον εκκρεμεί σε εξόφληση βεβαίωση   του εκκαθαριστή αποδοχών  για τον τελευταίο μήνα παρακράτησης. Για όσους έχουν κάνει αίτηση εξαγοράς και δεν έχει εκδοθεί η απόφαση από το Γ.Λ.Κ. θα πρέπει να μας ενημερώσετε για τον αριθμό με τον οποίο πρωτοκολλήθηκε η σχετική αίτηση επειδή πρέπει να αναγραφεί στο Δελτίο Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ).
 Για κάθε άλλη εξαγορά χρόνου λοιπών συντάξιμων υπηρεσιών (ιδιωτικού χρόνου ασφάλισης, της άδειας άνευ αποδοχών ανατροφής παιδιού) και για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από     01-01-2011 (έτη σπουδών, πλασματικός χρόνος παιδιών, χρόνος εκπαιδευτικής άδειας) η απόφαση εξαγοράς του Γ.Λ.Κ. Για όσους επιθυμούν να αναγνωρίσουν έτη σπουδών για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, πιστοποιητικό φοίτησης από τη Σχολή, όπου θα αναφέρονται τα απαιτούμενα έτη φοίτησης. Για όσους έχουν κάνει αίτηση εξαγοράς και δεν έχει εκδοθεί η απόφαση από το Γ.Λ.Κ. θα πρέπει να μας ενημερώσετε για τον αριθμό με τον οποίο πρωτοκολλήθηκε η σχετική αίτηση επειδή πρέπει να αναγραφεί στο Δελτίο Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ).
10.   Αιτήσεις απονομής  (4 ξεχωριστές)  κύριας, επικουρικής σύνταξης (Ε.Τ.Ε.Α.), μερίσματος  (Μ.Τ.Π.Υ.)  και ασφαλιστικής παροχής  (εφάπαξ).
11.    Υπεύθυνη δήλωση  για συνταξιοδότηση.
ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΑΙΤΗΣΗ
    Οι κατηγορίες των εκπαιδευτικών που δεν επηρεάζονται από τα νέα αυξημένα όρια ηλικίας είναι: α) αυτοί που ως τις 18/8/2015  είχαν τα χρόνια υπηρεσίας  και την ηλικία όπου αυτή απαιτούνταν  και β) όσοι στο μεσοδιάστημα από 19/8/2015 έως την λήξη του σχολικού έτους συμπληρώνουν τα χρόνια υπηρεσίας και τα αυξημένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σύμφωνα με τον πίνακα 1 που ορίζει τα νέα όρια ηλικίας.
Για παράδειγμα εκπαιδευτικός που είχε δικαίωμα συνταξιοδότησης την προηγούμενη σχολική χρονιά ή και προγενέστερες και για τους δικούς του λόγους παρέμενε στην υπηρεσία, δεν θίγεται.
Επίσης εκπαιδευτικός που διορίστηκε το 1985 με 30 χρόνια υπηρεσίας το 2015 μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 60 ετών. Αν το 60 έτος της ηλικίας το συμπλήρωσε τον Νοέμβριο του 2015, ο εκπαιδευτικός αυτός   δεν είχε την ηλικία συνταξιοδότησης μέχρι 18/8/2015 άρα επιβαρύνεται με ένα τρίμηνο σύμφωνα με τον πίνακα 1 και αποχωρεί στην ηλικία των 60 ετών και 3 μηνών την οποία ήδη έχει και μπορεί να καταθέσει αίτηση παραίτησης για συνταξιοδότηση.
Ομοίως και εκπαιδευτικός που συμπληρώνει 30 χρόνια υπηρεσίας και το 60 έτος της ηλικίας πχ την 1/1/2016 επιβαρύνεται με ένα εξάμηνο δηλ. η νέα ηλικία συνταξιοδότησής του είναι το 60ό έτος και 6 μηνών το οποίο  θα έχει στις 30 /6/2016.
Ακόμη εκπαιδευτικός με 34,5 χρόνια  διορισμένος το 1983 με διαδοχική ασφάλιση και ηλικία 59 ετών στις 19/8/2015, συνταξιοδοτείται αφού συμπληρώνει τα 35 χρόνια ασφάλισης και την ηλικία των 59 ετών για το 2016 σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα.  
Εκπαιδευτικός που συμπληρώνει την ηλικία συνταξιοδότησής του μέχρι το τέλος του σχολικού έτους (31/8) δικαιούται να καταθέσει αίτηση παραίτησης.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΔΟΕ-ΟΛΜΕ

Από τις δύο Ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ τονίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί των δύο βαθμίδων είναι οι μοναδικοί κλάδοι μονίμων δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμούν.«Το καθεστώς αυτό της ανισοτιμίας μέσα στο Δημόσιο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση ακόμα και με τα θεμελιώδη, συνταγματικά κατοχυρωμένα, δικαιώματα της ισονομίας και της ισοτιμίας όλων των δημοσίων υπαλλήλων» αναφέρετε σε σχετική ανακοίνωση Επίσης αναφέρεται ότι σύμφωνα με το Ν.4186/13, το διάστημα υποβολής αίτησης παραίτησης περιορίστηκε ακόμα περισσότερο στο τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου κάθε έτους ενώ η λύση της υπαλληλικής σχέσης ορίζεται στις 30/6, γεγονός που στερεί από πολλούς εκπαιδευτικούς ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα τα οποία διατηρούσαν με το προηγούμενο καθεστώς. Οι ομοσπονδίες θεωρούν αναγκαίο να παρθούν άμεσα όλες εκείνες οι πρωτοβουλίες και τα μέτρα από τη μεριά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας ώστε να αρθούν αυτές οι αδικίες και οι ανισότητες σε βάρος των εκπαιδευτικών των δύο βαθμίδων. Τα Δ.Σ. των Δ.Ο.Ε. και Ο.Λ.Μ.Ε. ζητούν να δίνεται, τουλάχιστον, η δυνατότητα περισσότερες φορές μέσα στο χρόνο στους εκπαιδευτικούς το δικαίωμα για συνταξιοδότηση. Έτσι προτείνουν συγκεκριμένα: Όσοι παραιτούνται το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου (για να υπολογίζονται τα κενά) να γίνεται λύση της υπαλληλικής τους σχέσης την 31η Αυγούστου και όχι την 1η Ιουλίου. Αυτό διευκολύνει τους εκπαιδευτικούς στη συμπλήρωση των αντίστοιχων χρόνων συνταξιοδότησης, γιατί οι εκπαιδευτικοί διορίζονται το Σεπτέμβρη. Να δίνεται, επιπλέον, η δυνατότητα στο τέλος των τριμήνων (Α΄ και Β΄ ) ή του τετραμήνου στα Λύκεια, να υποβάλλονται παραιτήσεις των εκπαιδευτικών για συνταξιοδότηση, με την υποχρέωση να έχουν προειδοποιήσει δεσμευτικά τρεις μήνες πριν την υπηρεσία, ώστε να προγραμματίζεται η ανάλογη αναπλήρωση.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

Οι συντάξεις του Δημοσίου καταβάλλονται την προτελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα (Ν. 4151/2013 αρθ. 4 παρ. 16) ενώ η προκαταβολή της σύνταξης κατατίθεται  κάθε 10 του μηνός.
      Σύμφωνα με το Ν. 4151/2013 (αρθ.1 παρ. 1.1α)  κάθε υπάλληλος που συνταξιοδοτείται με παραίτηση λαμβάνει κάθε μήνα και μέχρι την απονομή της σύνταξής του  προκαταβολή σύνταξης ίση με το 50% του βασικού μισθού  του Οκτωβρίου του 2011. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου