Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Κερδισμένοι και χαμένοι εκπαιδευτικοί με το νέο ασφαλιστικό


Σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον όπου καμία βεβαιότητα ως προς το συνταξιοδοτικό δεν ισχύει, οι περισσότερο χαμένοι είναι όσοι κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης αλλά, ούτε προσωπικό ούτε χρήματα υπάρχουν προκειμένου να διεκπεραιωθούν οι αιτήσεις τους. 
Αντιθέτως, κερδισμένοι οικονομικά εν μέσω ανατροπών στον οικογενειακό τους προγραμματισμό, μοιάζει να είναι οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί.  Και αυτό γιατί κατοχύρωσαν δικαίωμα απασχόλησης και αμοιβής, μέχρι το 67ο έτος της ηλικίας (και τουλάχιστον 40 έτη πραγματικής υπηρεσίας) χωρίς σοβαρό  κίνδυνο απόλυσης. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούν ένα επίπεδο οικονομικής αυτάρκειας αφού δεν απολύονται ούτε κινδυνεύουν από τις δραματικές περικοπές στις συντάξεις…
Μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι εκπαιδευτικοί: 
-Βγήκαν στην σύνταξη αλλά, αιτήθηκαν εφάπαξ μετά την 31/8/2013. Και αυτές οι αιτήσεις έχουν «παγώσει» και είναι άγνωστο πότε θα διεκπεραιωθούν  αλλά και το ποσόν που θα αποκομίσουν. Αναφέρονται μειώσεις της τάξεως του 20 έως 25%.
-Έχουν διαδοχική ασφάλιση και αναμένουν  τις συντάξεις έως και 5 έτη. Αρκετές χιλιάδες είναι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι αναμένουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα (κύρια σύνταξη, επικουρική ,εφάπαξ και μερίσματα). 
-Έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και αναγκαστικά παραμένουν στις σχολικές αίθουσες συμβάλλοντες έτσι και στα οικονομικά του δημοσίου (μη λήψη σύνταξης-καταβολή εισφορών). Οι εν λόγω ασφαλισμένοι δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης,  αν και έχουν τα έτη ασφάλισης και την απαιτούμενη ηλικία, πριν το τελευταίο δεκαήμερο του προσεχούς Απριλίου και να φύγουν από την εκπαίδευση περί τα τέλη του προσεχούς Ιουνίου. Έτσι όμως έχουν παγιδευτεί και η σύνταξή τους θα υπολογιστεί με τον νέο τρόπο (το σχέδιο Κατρούγκαλου) και θα είναι μειωμένη από 15% έως και 30%...
Τροποποίηση από:http://www.megabox.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου