Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Φεύγει - χωρίς συμφωνία - η τρόικα

Διακόπτονται το απόγευμα της Κυριακής οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμού που αποχωρούν και προοπτική να επιστρέψουν μετά το Πάσχα των  Καθολικών.
Αύριο θα υπάρξει μια τελευταία συνάντηση για μια τελευταία σύνοψη των διαπραγματεύσεων (rap up ) ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές όλες τις μέρες της απουσίας του Κουαρτέτου οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ενώ αν χρειαστεί θα γίνουν και τηλεδιασκέψεις σε επίπεδο των επικεφαλής.
Πηγές από το ελληνικό στρατόπεδο επιμένουν ότι οι δυο πλευρές έχουν έρθει κοντά στο φορολογικό αλλά και σε βασικά σημεία του ασφαλιστικού.

Το μεσημέρι, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, έγινε επισκόπηση της πορείας της διαπραγμάτευσης και σύμφωνα με πληροφορίες εκτιμήθηκε ότι στο φορολογικό η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές δεν είναι πλέον μεγάλη με τις αλλαγές στην φορολογική κλίμακα και το αφορολόγητο.
Στην ίδια σύσκεψη, τα κυβερνητικά στελέχη προέβλεψαν ότι το μεγαλύτερο αγκάθι παραμένει το Ασφαλιστικό, με σημεία αιχμής κι αντιπαράθεσης τα ποσοστά αναπλήρωσης και οι ασφαλιστικές εισφορές στο κομμάτι που αφορούν τις επικουρικές. Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι η αξιολόγηση θα κλείσει με συμφωνία σε Φορολογικό και Ασφαλιστικό και σε δεύτερη φάση με τα κόκκινα δάνεια, το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και το δημοσιονομικό κενό ως ο 2018.
Ειδικότερα στο θέμα των «κόκκινων» δανείων    η απόσταση παραμένει πολύ μεγάλη ενώ υπάρχουν αποκλίσεις και στον τελικό κατάλογο των μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστούν τώρα αλλά να εφαρμοστούν το 2017 - 2018 για να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.
Απ όσα έχουν γίνει γνωστά πέρα από την αύξηση των φόρων κατά 2 δις όπως ανέφερε νωρίτερα ρεπορτάζ του TOC θα πρέπει να αναμένεται και περαιτέρω αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης των καυσίμων.

ΤΙ ΈΓΙΝΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΌ ΡΑΝΤΕΒΟΎ ΚΑΤΡΟΎΓΚΑΛΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΎΣ 

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας πριν ξεκινήσει η σημερινή συνάντηση, «δεν έχουμε να δώσουμε κάτι άλλο» (ερωτηθείς αν σήμερα κομίσει νέες προτάσεις για το συνταξιοδοτικό στους θεσμούς).
«Το ασφαλιστικό από μόνο του θα μπορούσε να τελειώσει, αλλά εμπλέκεται στο συνολικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης».

ΤΑ ΜΕΓΆΛΑ ΑΓΚΆΘΙΑ

Στο ασφαλιστικό τα δυο μεγάλα αγκάθια είναι τα ποσοστά αναπλήρωσης και η αύξηση των εισφορών, με την τελευταία να είναι αυτή που θα καθορίσει το μέγεθος των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις.
Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος το Σάββατο δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, ενώ δεν μπήκε καν το θέμα από τους θεσμούς. Παράλληλα αρμόδιες πηγές σημείωναν πως δεν έχει πέσει στο τραπέζι ούτε σενάριο για Εθνική Σύνταξη 288 ευρώ σε όσους έχουν συμπληρώσει 15ετία.
Η βασική διαφορά Αθήνας δανειστών παραμένουν τα ποσοστά αναπλήρωσης, ενώ διαφορά υπάρχει και για το θέμα της αύξησης των εισφορών.
Στο θέμα της Εθνικής Σύνταξης η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι έχει κλειδώσει το ποσό των 384 ευρώ για όσους έχουν συμπληρώσει 20ετία και όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά «συζητούμε να είναι μικρότερο για τα 15 χρόνια σαφώς όμως όχι 288 ευρώ».

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΌ

Τέσσερα ήταν τα σημεία - κλειδιά της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με εκπροσώπους των θεσμών για το δημοσιονομικό κενό της περιόδου έως το 2018.
Πιο συγκεκριμένα:
1. Η απαίτηση του ΔΝΤ για χαμηλότερο αφορολόγητο όριο, στην περιοχή των 7.000 ευρώ.
2. Οι αντιδράσεις των δανειστών για το νομοσχέδιο που αφορά στην εθελοντική δήλωση των αδήλωτων εισοδημάτων.
3. Τα «κόκκινα» δάνεια. Η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει στην πώληση όλων των «κόκκινων» δανείων σε funds.
4. Η μόνιμη ένσταση, κυρίως από το ΔΝΤ, για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
THE TOC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου