Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Δικαίωμα σύνταξης στα 50 για τους άνδρες εκπαιδευτικούς

Νέο σκηνικό στα δεδομένα συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών και γενικότερα υπαλλήλων του δημοσίου με ανήλικο παιδί που έχουν συμπληρώσει 25ετια έως την 31η Δεκεμβρίου 2010 έρχεται να διαμορφώσει η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σύμφωνα με όσα αποφάσισαν οι Ανώτατοι Δικαστές όσοι άνδρες ανήκουν στην προαναφερόμενη κατηγορία και πληρούν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορούν να βγουν στη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 50ου έτους της ηλικίας τους.

Με τον τρόπο αυτό εναρμονίζεται η Ελλάδα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που είχε διατάξει την άρση της διάκρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γονέων στο Δημόσιο.
 
Η συγκεκριμένη κατηγορία είχε ως διέξοδο για να βγει στη σύνταξη την 35ετία χωρίς όριο ηλικίας, αν είχε διοριστεί έως 31/12/1982 ή την 35ετία και τα 58 έτη ηλικίας για αυτούς που διορίστηκαν από 1/1/1983 και συμπλήρωναν την 25ετία έως 31/12/2010.

Έτσι υπήρχε το ασφαλιστικό παράδοξο να μπορούν να συνταξιοδοτούνται 52άρηδες με ανήλικο και 25ετία το 2011, ενώ 60άρηδες ή ακόμη και μεγαλύτεροι   που δεν είχαν συμπληρώσει την 35ετία να παγιδεύονται, ενισχύοντας με τις εισφορές τους νεότερους σε ηλικία συναδέλφους τους, που έσπευδαν ομοθυμαδόν να βγουν στη σύνταξη.

Μετά παρέλευση ετών, και αφού τόσοι νέοι άνδρες οδηγήθηκαν στη σύνταξη, έρχεται το Ελεγκτικό Συνέδριο να δικαιώσει και τους γηραιότερους που πάσχιζαν για χρόνια ζητώντας δικαιοσύνη και ισότητα.

Μόνο που τώρα είναι πλέον αργά. Ας τολμήσει ο γηραιός υποψήφιος συνταξιούχος να βγει στη σύνταξη κάνοντας χρήση της 25ετίας με ανήλικο το 2010. Το τσεκούρι του νέου τρόπου υπολογισμού τον περιμένει να του δώσει αντί για σύνταξη, κάποιο επίδομα που θα λέγεται σύνταξη.

Όλοι γνωρίζουν και οι ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν πως  όσοι δεν βγήκαν στη σύνταξη πριν την ψήφισή του νέου ασφαλιστικού, για να αποκομίσουν μια σχετικά υπολογίσιμη συνταξιοδοτική απολαβή, θα πρέπει να εργαστούν πάνω από 40 χρόνια. Επομένως δώρο άδωρο η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για αυτή την κατηγορία εργαζομένων, αφού έρχεται λίγο μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου