Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Υπολογισμός σύνταξης των υπό συνταξιοδότηση εκπαιδευτικών


«Παράθυρο» για την έξοδο στη σύνταξη -με το παλαιό καθεστώς- άνοιξε με τον τελευταίο νόμο για όσους εκπαιδευτικούς αποχωρήσουν φέτος. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως δεν θα ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων αλλά θα παραμείνουν σε ισχύ οι παλαιότερες- και ευνοϊκότερες- διατάξεις. Η ρύθμιση αφορά εκπαιδευτικούς που υπέβαλαν την αίτηση παραίτησής τους από την 20ή Απριλίου μέχρι και την 4η Μαΐου και η υπαλληλική τους σχέση θεωρείται ότι λύεται την 31η Αυγούστου 2016.

Η σύνταξη υπολογίζεται με τον τρόπο που ίσχυε πριν από την ψήφιση του Ν. 4387/2016 και ειδικότερα με τις διατάξεις που υπήρχαν έως την 31η Δεκεμβρίου 2014 χωρίς καν την εμπλοκή του νόμου «Λοβέρδου - Κουτρουμάνη».
Για παράδειγμα: εκπαιδευτικός που συμπληρώνει την 35ετία τον Αύγουστο και είναι σήμερα ήδη 59 ετών αποχωρεί με πλήρη σύνταξη χωρίς κάποια «ποινή» από το γεγονός ότι υπέβαλε την αίτησή παραίτησης τον Απρίλιο.
Επιπρόσθετα αιτήσεις για εξαγορά πλασματικών ετών που συνοδεύουν τις εν λόγω παραιτήσεις θα εξεταστούν στο σύνολό τους με βάση το παλαιό καθεστώς και συγκεκριμένα με κόστος 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών.
Όσον αφορά την προσωρινή σύνταξη, αυτή θα καταβληθεί στους αποχωρούντες εκπαιδευτικούς με το καθεστώς που ίσχυε με τον παλαιό νόμο.
Οπως τονίζει ο ειδικός σε θέματα Ασφαλιστικού Δικαίου, Διονύσης Ρίζος, η προκαταβολή της σύνταξης γίνεται τη 10η ημέρα κάθε μήνα και ξεκινά τον μήνα που τα δικαιολογητικά εισέρχονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Ο υπολογισμός
Η προκαταβολή ισούται με το 50% του βασικού μισθού του Οκτώβρη του 2011 ή με το 60% όταν είναι ο ασφαλισμένος τρίτεκνος ή πολύτεκνος. Από το ποσό αυτό αφαιρείται ο φόρος εισοδήματος και η κράτηση για υγειονομική περίθαλψη.
Για τους εκπαιδευτικούς που θα αποχωρήσουν φέτος ο υπολογισμός γίνεται ως εξής:
• Ως βάση υπολογισμού λαμβάνονται οι συντάξιμες αποδοχές όπως αυτές διαμορφώθηκαν τον Οκτώβριο του 2011. Κρίσιμοι παράγοντες είναι το μισθολογικό κλιμάκιο, η ειδικότητα, η υπηρεσία.
• Στις συντάξιμες αποδοχές περιλαμβάνονται: ο βασικός μισθός, το επίδομα των 140,8 ευρώ, το επίδομα θέσης.
• Προσοχή, καθώς το οικογενειακό επίδομα δεν συνυπολογίζεται στις συντάξιμες αποδοχές, το λαμβάνει όμως ο ασφαλισμένος με τη σύνταξή του. Το ίδιος συμβαίνει και με το επίδομα εξομάλυνσης.
Για τον χρόνο που έχουν συμπληρώσει στην ασφάλιση του εκάστοτε φορέα το ποσό της σύνταξης υπολογίζεται τμηματικά με δύο τρόπους. Ειδικότερα από:
1. Το ποσό σύνταξης που αντιστοιχεί στα χρόνια ασφάλισης που έχουν συμπληρωθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2007.
2. Το ποσό σύνταξης που αντιστοιχεί στα χρόνια ασφάλισης που συμπληρώνονται μετά την 1η Ιανουαρίου 2008 και μέχρι την 31η Αυγούστου 2016.
Για τα χρόνια που συμπληρώθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2007 το ποσό υπολογίζεται με τις συντάξιμες αποδοχές του τελευταίου μήνα πριν από την έξοδο και με ποσοστό αναπλήρωσης 80% (2,286% για κάθε χρόνο ασφάλισης).
Για τα χρόνια που συμπληρώνονται μετά την 1η Ιανουαρίου 2008 το ποσό της σύνταξης υπολογίζεται με τον μέσο όρο των συντάξιμων αποδοχών (Οκτωβρίου 2011) με ποσοστό αναπλήρωσης 71%.

Σε περίπτωση που ο εκπαιδευτικός έχει διοριστεί ή υπηρετήσει στο δημόσιο π.χ. ως αναπληρωτής έστω και για μία ημέρα πριν την 1/1/1983, ο  χρόνος σε φορείς κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ.)  εξαγοράζεται με πράξη αναγνώρισης από το Γ.Λ.Κ. και θεωρείται χρόνος που διανύθηκε στο Δημόσιο.
Αν ο εκπαιδευτικός έχει διοριστεί μετά την 31/12/1982 ο χρόνος που έχει διανυθεί σε άλλους φορείς κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ.) υπολογίζεται με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης και δεν εξαγοράζεται. Να σημειωθεί εδώ ότι ο χρόνος που κάποιος εκπαιδευτικός έχει εργαστεί ως αναπληρωτής λογίζεται ως συντάξιμος από το ΙΚΑ και συνυπολογίζεται με διαδοχική ασφάλιση. 
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου